fbpx

Ervaring

Inhuren van een professionele fotograaf

Wanneer je een professionele fotograaf inhuurt, huur je niet alleen iemand in met een dure camera en dure lenzen. Je huurt iemand in die zijn / haar vak verstaat. Een stukje creativiteit en iemand die z’n gereedschap meester is en die jou fotografeert zoals je bent, foto’s met een WoW factor. Foto’s die het verschil maken in plaats van een fotograaf “Wannabee” die je 3.000 (slechte) foto’s belooft door achter elkaar door te klikken zonder oog voor compositie en creativiteit.

Je krijgt waar je voor betaald

Het gezegde “je krijgt waar je voor betaald” en wanneer je een professionele fotograaf inhuurt krijg je foto’s met een WoW factor. Foto’s die opvallen, die je graag aan iedereen laat zien en waar je jaren (misschien wel een leven lang) plezier van hebt en naar terugkijkt.

Waarom professionele fotografen aan een bepaald tarief vastzitten

Veel mensen kijken enkel naar de prijs maar beseffen niet hoe dit is opgebouwd. Het runnen van een bedrijf brengt altijd kosten met zich mee en die kosten moeten ook worden terugverdiend. Zo ook voor fotografen.

Een voorbeeld van een reportage op locatie;

-  Reistijd naar en van de klant (tanken, verzekering auto)
- 1 of 2 uur fotograferen (verzekering apparatuur)
- 30 minuten de shoot voorbereiden, instellingen, vragen beantwoorden van klant
- 30 minuten bezig om de foto’s te laden naar de computer
- 30 minuten om een back-up te maken van de foto’s naar onze server
- 3 – 4 uur (zo niet meer) Photoshop tijd inclusief instellen formaat, contrast, kleur, retoucheren, opslaan van de foto (1 voor printen en 1 voor gebruik online).

- Opslaan van de bewerkte foto’s naar onze server.

- 2 – 3 uur praten met onze klant, vragen beantwoorden, plannen order en betaling verwerken, foto’s afdrukken, inlijsten inpakken en verzenden of afleveren.

Zo zie je dat een opdracht van 2 uur bijna 10 uur werk is. Het uurloon van een professionele fotograaf is dus geen 100,- per uur…….Daarnaast dienen wij ook nog netjes de btw af te dragen van 21%.

Een voorbeeld van een trouwreportage

Ik zal niet alle details aan het licht brengen want het zijn er simpelweg teveel. In groten lijnen zal ik dat wel doen.

Een trouwreportage van 8 uur

Als ik uitga van een reportage van 8 uur inclusief trouwalbum en ouderalbums, afdrukken etc dan is 8 uur werk achter de schermen bijna een fulltime werkweek (40 uur). Je betaald de fotograaf dus geen 260,- per uur…….Het inkopen van een trouwalbum, ontwerpen en eventuele aanpassingen in het album.

De “overige” zaken van een trouwreportage

Een trouwreportage maken is een vaardigheid die door jaren ervaring en studie is opgebouwd. Weten waar je moet zijn op het juiste moment, creatieve foto’s maken, de WoW factor vastleggen! Daarnaast is mijn apparatuur professioneel gereedschap. Een blik in mijn tas…..

  • Full Frame camera: € 4.500 (ik neem er altijd 2 mee)
  • Objectieven (lenzen): € 2.500 (er zitten er 5 in de tas)
  • Flitsers, statieven, klein materiaal: € 2.500

Naast de gear heb je ook iemand nodig die mensen op hun gemak stelt, aanstuurt, let op de details en niets vergeet en goed kan communiceren. Zie het maar zo; een kapper heeft een schaar die wellicht rond de € 5,- kost. Wil je je haar geknipt hebben door iemand die nog geen ervaring heeft en niet weet wat hij/zij exact moet doen of ga je liever naar een ervaren kapper die jou kapsel precies maakt zoals jij dat wilt?

Conclusie?

Je krijgt waarvoor je betaalt. Vergelijk Fotografie Steve dan ook niet met de talloze aanbieders op het internet die een trouwreportage all-in maken voor € 250,- Dat is gewoon niet hetzelfde. Fotografie is een serieus vak. Ik krijg wel eens de vraag tijdens een opdracht waarbij men vraagt:

Vraag: Doe je dit als hobby of is het je werk of doe je het “erbij”?

Mijn antwoord: Vraagt u dat ook aan uw huisarts?

Je ziet dat mensen dan meteen begrijpen wat je bedoelt. Het is prettig om begrepen te worden!

Ervaring

Na mijn vakopleiding fotografie heb ik Fotografie Steve opgericht in 2009 en Fotolijststudio in 2013. Begonnen met productfotografie en portretten en uitgebreid met bruidsfotografie en bedrijfsreportages. Vooral de creativiteit en het maken van mooie foto’s en de presentatie ervan maakt fotografie mijn fulltime beroep.

  • Vakopleiding in fotografie
  • Elk jaar blijf ik mezelf trainen in de vorm van workshops samen met collegae welke ook zijn aangesloten bij de Dupho (Dutch Photographers)
  • Ik heb inmiddels meer dan 150 reportages op mijn naam staan
  • Volledig ingerichte studio
  • Ik beschik in huis over groot formaat printers waarmee ik mijn eigen werk afdruk en inlijst.